donderdag 13 september 2012

Pubers

Het blijft (meestal dan) erg leuk om met pubers te werken. Voorbeeld: in een boek stond een plaatje van een blote man en op de andere pagina een blote vrouw. Met organen en al. Een leerling moest de bijbehorende tekst lezen: "Een organisme bestaat uit verschillende orgaanstelsels." Helaas las hij: "een orgasme... enz." Hij deed 't niet eens expres. De klas in een deuk. Hij kon zelf niet meer verder lezen, kreeg de slappe lach. Ik heb een ander maar een beurt gegeven. Een meisje deze keer, met deze onderwerpen is dat wat veiliger dacht ik. Inwendig grinnik ik dan.

Op de lerarenopleiding krijg ik dan college over het puberbrein. De frontale cortex, die remmend werkt op gedrag (voorzichtigheid e.d.) werkt nog niet zo goed bij adolescenten. En ze worden bestookt door allerlei hormonen die zorgen dat ze geestelijk en lichamelijk uitgroeien.

Het is leuk om dat zo in theorie en praktijk te zien!

PS: update: volgens de Volkskrant, artikel Pubergedrag toch niet veroorzaakt door 'onrijp brein', maar waardoor dan wel? ligt het allemaal iets complexer... Grappig, de theorie die nog tijdens je studie achterhaald wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten